JANET ERISMAN
Ik ben Janet Erisman, geboren in De Pijp Amsterdam in 1961. Ik ben getrouwd en heb twee dochters en vijf kleinkinderen. Als kind was ik gewend me te schikken naar anderen. Zolang ik mij herinner heb ik de behoeften van anderen altijd op de eerste plaats gezet. Later kwam ik erachter dat ik codependent ben. Daarom ging ik vaak ongezonde relaties aan met mannen, die emotioneel niet beschikbaar waren. Deze relaties hebben geleid tot veel pijn en verdriet, waarbij mijn eigenwaarde tot een minimum was gedaald. Uiteindelijk heb ik geleerd dit aan te pakken en te verwerken. Dit heeft ertoe geleid dat ik mag zijn wie ik ben, dat ik het waard ben en oké ben.
Na mijn gymnasiumopleiding wilde ik sociaal werkster worden, maar werd officemanager. Dit werk heb ik 20 jaar gedaan, maar eigenlijk miste ik de verbinding en diepgang met mensen. Nadat ik na 35 jaar worstelen met verslaving in herstel kwam, wist ik dat ik iets anders moest gaan doen.
Na een opname in een 12-stappen-kliniek veranderden mijn drijfveren. Het werd me duidelijk dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn keuzes. Ik wilde de regie over mijn leven weer oppakken, zonder te hoeven gebruiken. Ik wilde hetzelfde werk doen als de behandelaars in de kliniek. Deze droom heb ik nagejaagd en is uitgekomen! Ik wilde mijn ervaringen inzetten om anderen te ondersteunen. Maar ik vond het ook belangrijk om de juiste theorieën te beheersen. Om die reden ben ik gaan studeren en ben ik tot op de dag van vandaag geïnteresseerd in verschillende behandelmethoden, wat betekent dat ik altijd wel met een nieuwe studie bezig ben.
Na mijn opname heb ik gewerkt als coördinator voor dak- en thuislozen en als coördinator bij een harm reduction project. De meeste mensen kampten met verslaving en/of een psychiatrische stoornis. Dit werk heb ik met veel passie gedaan. Na het behalen van mijn hbo-diploma mocht ik starten als behandelaar in een 12-stappen-kliniek. Hier gaf ik groepsbehandeling, individuele sessies en familiebegeleiding. Dit was een hele reis. Aangezien ik nog steeds worstelde met een lage eigenwaarde, vond ik het in het begin heel spannend om dit werk te doen. Gelukkig had ik geweldige teamleden, die me altijd steunden en met wie ik me verbonden voelde. Tijdens deze jaren heb ik een grote persoonlijke groei doorgemaakt en ben daar zeer dankbaar voor.
Tegenwoordig werk ik als ambulant psychiatrisch begeleider binnen de GGZ. Ik merk dat psychiatrische problemen vaak overeenkomsten hebben met verslavingsproblematiek. Eenzaamheid, een lage eigenwaarde en innerlijke gekwetst kind zijn thema’ s die regelmatig terugkomen. Ik luister naar het verhaal, stem af en samen kijken we wat nodig is op de verschillende leefgebieden, maar soms is een luisterend oor al genoeg. Ook dit werk doe ik met veel passie.
Hiernaast ben ik gestart met mijn eigen praktijk, waarbij ik mensen ondersteun bij verschillende problemen en waarbij ik o.a. ACT, NLP, motiverende gespreksvoering, CGT, EMDR en verbindende communicatie inzet. Samen met de cliënt kijken wat nodig is om weer een leven te leiden, waarbij hij of zij zich lekker in zijn vel voelt en het leven weer de moeite waard vindt, geeft mij voldoening. Empathie, onbevooroordeeldheid en echtheid heb ik hoog in het vaandel staan.
Niets is goed of fout maar soms doe je de dingen die niet werkbaar zijn en houdt het je in de greep en stagneer je. Het lukt dan niet om het anders te doen, omdat je vaak ook nog niet weet wat er anders zou kunnen en wat helpend is. Samen gaan we onderzoeken wat jou blokkeert, wat je belangrijk vindt en hoe je dat wat je belangrijk vindt kunt bereiken. Het kan echt anders, vraag hulp en zet de eerste stap naar verandering.