LISETTE VAN DIJK
“Als je me echt zou kennen, zou je weten dat er onder die vaak sterke en krachtige buitenkant ook een kwetsbare en gevoelige binnenkant zit die houdt van verbinding aan de ene kant en vrijheid aan de andere kant en die met die combinatie zelf ook nog wel eens lekker aan het worstelen is…”
Mijn naam is Lisette, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Diemen. Ik ben moeder van twee jong volwassen zoons en ben dol op reizen en heb dan ook samen met mijn gezin/kinderen al veel mooie tripjes mogen maken. Als kind was ik enorm sportief en heb met veel enthousiasme en gedrevenheid veel verschillende sporten beoefend. Tot mijn 27e heb ik fanatiek aan wedstrijdschaatsen gedaan. En ondanks dat ik er altijd heel veel plezier aan heb beleefd had het ook een schaduwzijde; de hoge lat waaraan ik moest voldoen, het moeten presteren en moeten afvallen. In mijn puberteit heb ik daardoor een eetstoornis ontwikkeld. De onzekerheid, het niet herkennen van mijn eigen angsten, de puberteit, de sfeer thuis, het weg lachen van emoties, me altijd sterker voordoen zijn onderliggend wel de redenen geweest voor het ontwikkelen van mijn eetstoornis. Pas veel later, eigenlijk pas na het krijgen van mijn kinderen, ben ik me echt bewust geworden van die periode die zo bepalend is geweest voor de rest van mijn leven. Door het volgen van verschillende opleidingen ben ik me verder gaan verdiepen in mijn eigen patronen, de onderliggende redenen van mijn eetstoornis in mijn puberteit, het menselijk brein, gedrag en gevoelsreflecties. Het werd een reis naar verdere bewustzijnsontwikkeling.
Vijf jaar geleden is de relatie met de vader van mijn kinderen na 27 jaar verbroken. Ik heb toen pas ervaren welke overlap er bestaat tussen het ontwikkelen van een eetstoornis en bindings- en verlatingsangst en codependentie. In die periode heb ik opnieuw, met hulp van een therapeut, wat lagen afgepeld om nog weer dichterbij mijn eigen kern te komen. Op het moment dat ik denk mezelf nu wel een keer te kennen, blijken er toch bij elk nieuw life event weer nieuwe lagen onder te zitten die graag aan de oppervlakte willen komen. En ondanks dat het afpellen vaak gepaard is gegaan met ontzettend veel emoties blijf ik het een wonderbaarlijk mooi proces vinden om steeds weer op zoek te gaan naar mezelf en te groeien in contact met anderen.
Wat ik geleerd heb de afgelopen 5 jaar is dat hoe meer ik durf los te laten en durf te vertrouwen in mezelf en het levensproces, des te vrijer en gelukkiger ik me voel. Het lukt me daardoor ook steeds meer om op mezelf te staan en niet meer afhankelijk te zijn van de goedkeuring, bevestiging, liefde en aandacht van een ander. Ik kan dat nu allemaal, steeds meer, vinden in mezelf en dat is vooral wat ik hoop in mijn begeleiding aan cliënten te kunnen bieden. Het samen op zoek gaan naar jouw ware kern: wat vind je leuk, wat maakt je blij, welke gedachten heb je, hoe bewust ben je al van jouw patronen, heb je zicht op jouw onderlaag en waar bepaalde gedragingen en gedachten vandaan komen, ben je in staat naar jezelf te kijken en wat doe jij in relatie tot een ander waardoor je in dezelfde valkuilen blijft stappen.
In mijn begeleiding ben ik vooral eerst op zoek naar de verbinding en gelijkwaardigheid. Ik heb de wijsheid niet in pacht, ik kan alleen samen met jou op zoek naar jouw eigen wijsheid. Ik hou van eerlijkheid, openheid en transparantie en de methodieken die ik gebruik zijn o.a. een combinatie van NLP, systemisch werk (opstellingen) en body mind language. Ik heb een achtergrond in de specialistische GGZ en heb daarvoor lang in de gedwongen jeugdhulpverlening gewerkt. Deze combinatie van ervaringen heeft me verrijkt als mens en in mijn werk. Ik werk vrij intuïtief en samen met de cliënt bekijk ik elke keer opnieuw wat de cliënt nodig heeft. Niemand en geen situatie is hetzelfde en iedereen is uniek!